Björkö, vår plats på jorden!

Att landa på Björkö gör något speciellt med en. Många bofasta pratar om lugnet som infinner sig i samma sekund de stänger av motorn på bilfärjan från Lilla Varholmen. Hur axlarna sjunker ner och man låter ett djupt andetag släppa ut stressen från en arbetsdag i stan.

Känslan när man efter en lång, kall och blåsig vinter känner den salta doften från havet den där första vårdagen. När gâlarna skriker på himlen och solen värmer kinden.

Men även när det viner utanför från ännu en storm, när färjan kränger och gungar på vågor med vita gäss och regnet piskar in från sidan på fönsterrutorna. När naturen visar musklerna och ryter ifrån, ja även då njuter vi av vår ö.

Att stå emot vinden som sliter i en när man tagit sig upp till Björkös högsta punkt uppe vid det gamla militärområdet, för att ta in den hisnande utsikten över grannöarna, Marstrand och den oändliga horisonten. Det gör något för själen, det. 

Sommar på Björkö

Under sommarhalvåret är ju Björkö det svenska paradiset på jorden. Det är en oslagbar känsla att halvslumrande vila kinden mot en solvarm klippa och höra det meditativa ljudet av vågorna som kluckar mot berget. Låta blicken följa en av de otaliga segelbåtar som glider förbi innan man själv sänker sig ner i det salta, svala och klara havet. Mycket bättre än så kan man nästan inte ha det på sommaren i Sverige. 

När huden stramar från salt och sol är det dags att strosa ner mot hamnen där det alltid är full aktivitet under sommarmånaderna. Kanske njuter vi av en glass från Glassboa eller en rykande färsk crêpe från Crêpe O’Hoj medan vi roat betraktar skådespelet utanför Skeppshandeln där stressade båtägare försöker hålla lugnet i tank-kön.

Medan båtarna väntar på sin tur vid dieselpumpen, tar vi en tur in i Skeppshandeln. Kanske handlar vi något snyggt plagg att ha på oss till kvällen, eller ett krabbspö till barnen innan vi fortsätter promenaden längst bryggorna inåt hamnen.

Där kan vi få håret klippt på Hamnklippet, eller köpa på oss färska räkor och bröd av Emma i Fiskeboa. Lite längre ut på kajen ligger vårt vackra ishus, som fortfarande är i bruk. Där fyller fiskebåtarna på isförrådet innan de ger sig ut på havet för att fånga färsk fisk åt oss. Har man tur har Barlind Beer öppet. Ur luckan “Fôlkhôlet” kan vi handla med oss ett riktigt fint hantverksöl av vår egen ölkonstnär Jonas, där njuter man både av drycken och av de fantastiska namn och etiketter han tillverkar.

Kanske har även Martin öppet på Drejhuset, då får vi inte missa att hälsa på honom – titta på allt fint som drejats i hans lilla verkstad under de konferenser han håller där. Eller för att njuta en av de kalla ölen vi just köpt, på en bänk utanför hans sjöbod.

Efter att ha tittat på några av de fina fiskebåtarna som fortfarande är aktiva, är det dags att släppa fram tävlingsinstinkten på minigolfbanan. Där varje bana är ett Björkökonstverk med små miniatyrer av färjan, en hummertina och till och med en bröllopstårta.

När solen sedan sänker sig nedåt horisonten finns det få platser på jorden vackrare än Seasides brygga. Att avnjuta en iskall dryck i solnedgången där är svårslaget och måste nästan upplevas. Har vi tur sjunger någon av Björkös fantastiska trubadurer från BMS på något finstämt i kväll, medan vi njuter av de sista solstrålarna som går ner över ett spegelblankt hav.

Är du ute efter något enklare att få i magen? Ja men få ställen är lika härliga att sitta på en sommarkväll som Björkö Pizzerias terass, med full utsikt över gästhamnens liv och rörelse, avnjuta en kall öl och en välsmakande pizza. Eller så finns Ninos Thaimat, där de pikanta och kryddiga smakerna från Thailand letar sig in i Björkö hamn.

Frisk luft och motion på Björkö

När solen återigen stiger på himlen är dags för lite motion! Björkö Outdoor har de senaste åren utfört en enastående insats genom att märka ut ett antal olika ”trailslingor” runt ön. Den kortaste är på 1,6 km och den längsta på 12 km, och de bjuder på väldigt blandad terräng. En del är möjliga att ta sig runt med barnvagn och även för lite tröttare ben. Flera är mer tekniska och bjuder på en utmanande löp/vandringsupplevelse och är även riktigt häftigt på cykel. Gemensamt har det iallafall en hisnande natur genom skogar och uppför berg. Man kan också stöta på både gutefår, islandshästar och rådjur. För den som är intresserad av fåglar och insekter är det läge att ta med en kikare. Här bjuds mycket av båda! 

Där trailslingorna börjar finns även ett fantastiskt utegym, som ofta används av oss bofasta. Kanske ser du crossfit-gänget kämpa där, eller så kanske några utför ett yogapass i lugn och ro? 

Ett dopp i havet på det, och kanske en bastu så är man redo för en ny dag! Många bofasta på ön har även anammat kallbadets fördelar. Så bli inte förvånad om du ser huvuden guppande i böljorna även den mest kylslagna vinterdag! 

Man kan heller inte skriva en text om Björkö utan att nämna vår fantastiska Icahandlare Erik! En eldsjäl här på ön, som driver en liten affär med ett enormt utbud. Perfekt när du behöver bunkra båten eller sommarskafferiet – där jobbar dessutom fantastisk personal som alltid möter en med ett leende!

Ja som ni hör – här finns allt och lite till. Addera även då en otrolig företagsanda och en samverkan mellan Björköbor genom aktiva föreningar och frivilliga insatser som tillsammans gör vår ö till vår plats på jorden <3!